Het verhaal van Jan

Mijn naam is Jan Kik en ben woonachtig in Kortgene. Bij het opstarten van het Koetshuis, onderdeel van Zeeuws Woongenot, ben ik benaderd om vrijwilliger te worden. Ik had al enige tijd ervaring met Zeeuws Woongenot, omdat mijn schoonzusje daar verbleef. Wat mij opviel was dat de zorg voor de bewoners met veel toewijding werd geleverd. Dus de keuze was snel gemaakt.

Belangrijk als vrijwilliger is dat je betrokkenheid toont, een luisterend oor en de cliënt in zijn of haar waarde laat. De wens en de behoefte staat voorop, de vrijwilliger past zich aan.

Hoe ziet mijn dag eruit?

Rond 8.15 uur rijd ik naar Middelburg en bespreek met de dienstdoende verzorgende welke mensen we ophalen. Met eigen vervoer van Zeeuws Woongenot (8-persoonsbusje) halen we de cliënten op in Middelburg en Vlissingen en brengen we ze in de namiddag ook weer thuis.

Gezamenlijk drinken we koffie of thee en als het weer het toelaat maken we een rondje in Park Toorenvliedt. Daarnaast doen we ook spelletjes met hen zoals sjoelen, kaarten, gewoon een gesprek voeren of luisteren naar liedjes van vroegere tijden. Gesprekken over vroeger is hun favoriete bezigheid met name over hun ouders, schooltijd etc. In het koetshuis vind je dan ook vele attributen die hen doen herinneren aan hun jeugd.

Daarnaast bereiden we ons eigen warme eten en het is goed om te zien dat ze elkaar daarin ook helpen.

Diverse keren verzorgen we ook uitjes zoals rondrit met de paardentram, bezoek aan de Middelburgse markt of tuincentra. Ook een rondvaart over het Veerse Meer vindt men erg leuk.

Als vrijwilliger wordt je ook in de gelegenheid gesteld bijeenkomsten bij te wonen op het gebied van scholing over dementie wat erg interessant is, omdat je datgene direct in de praktijk kan toepassen.

Het geeft mij in ieder geval een voldaan gevoel dat ik hierin kan bijdragen en wil je meer weten of je aanmelden als vrijwilliger, kijk dan op onze website.